Premier Energy PLC (BVB: PE), jucător integrat în infrastructura energetică din Europa de Sud-Est, a înregistrat în primul trimestru din 2025 un avans puternic al veniturilor și al profitabilității, consolidându-și poziția pe piețele din România și Republica Moldova.
Performanță financiară solidă
Compania a raportat venituri totale de 484,8 milioane de euro, în creștere cu 91% față de aceeași perioadă din 2024, în timp ce veniturile normalizate s-au situat la 481,1 milioane de euro (+72%). EBITDA ajustată a crescut spectaculos cu 717%, ajungând la 46,2 milioane de euro, iar EBITDA normalizată a fost de 42,5 milioane euro (+31%). Profitul net raportat a fost de 27,8 milioane euro, comparativ cu o pierdere de 5,8 milioane în T1/2024.
Creșterea veniturilor a fost susținută atât de achiziții (inclusiv CEZ Vânzare, redenumită Premier Energy Furnizare), cât și de dezvoltarea organică, mai ales în diviziile de gaze și energie regenerabilă.
Expansiune accelerată în energie regenerabilă și gaze naturale
Producția de energie regenerabilă din centralele proprii a crescut cu 185%, până la 107 GWh, în timp ce capacitatea instalată de regenerabile deținută a ajuns la 200 MW. Premier Energy administrează în total 971 MW din capacitatea regenerabilă în România și Moldova.
Volumul de gaze naturale furnizate a urcat cu 7%, iar numărul de clienți în distribuția de gaze a crescut cu 5%, pe fondul extinderii rețelei și a cererii în creștere.
Investiții majore și proiecte în dezvoltare
Premier Energy continuă investițiile în proiecte fotovoltaice și eoliene. Printre proiectele cheie:
- finalizarea unei centrale solare de 12 MW DC în Moldova (ianuarie),
- în curs de finalizare: parcuri solare de 26 MW (Nanov, România), 48 MW (Buzău) și 63 MW în alte locații, toate cu sisteme de stocare în baterii.
- în domeniul eolian, o unitate de 68,2 MW a obținut autorizație de construire și urmează să fie implementată în 2026.
Dividende și structură financiară
Consiliul de Administrație a propus acordarea unui dividend brut de 15 milioane de euro, respectiv 0,12 euro/acțiune, din profitul pe 2024. Propunerea urmează să fie votată în AGA din 3 iunie 2025.
Premier Energy menține o poziție financiară solidă, cu capitaluri proprii de 545 milioane euro și o datorie netă ajustată negativă de -38 milioane euro, semn al unui surplus de numerar și capital de lucru.
Sursa: BVB.ro