Performanța individuală a ROCA Industry (IFRS):
La nivel individual, profitul net al ROCA Industry (BVB:ROC1) a ajuns la un nivel de 9,8 mil. RON față de 3,3 mil. RON în anul 2023. Veniturile de 10,7 mil. RON au fost compuse din venituri din dobânzi (4,9 mil. RON) pentru împrumuturile acordate de ROCA Industry companiilor din Grup, respectiv venituri din dividende în sumă de 5,8 mil. RON distribuite de Workshop Doors.
Totodată, în anul 2024 s-a anulat integral ajustarea de valoare înregistrată pentru participația deținută în BICO în 2022, când s-a decis recunoașterea unei ajustări de 12,4 milioane RON, astfel că pierderile înregistrate anterior de holding au fost acoperite în totalitate.
Performanța consolidată a ROCA Industry (IFRS):
ROCA Industry a înregistrat venituri preliminare la nivel consolidat în creștere cu 40,7% comparativ cu anul financiar 2023, atât ca urmare a evoluției vânzărilor pe anumite segmente, cât și ca urmare a impactului pe care achizițiile finalizate în anul 2023 (ELECTROPLAST) și în anul 2024 (WORKSHOP DOORS) l-au avut în cele două perioade.
Noile companii intrate sub umbrela holdingului, precum și implementarea strategiei de dezvoltare operațională, comercială și financiară și demersurile inițiate încă din anul 2023, au contribuit la aceste rezultate vizibile, Grupul obținând o EBITDA consolidată de 63,4 mil. RON (marjă EBITDA de 10,6% din cifra de afaceri), comparativ cu un nivel de 24,1 mil. RON în anul 2023 (marjă EBITDA de 5,6% din cifra de afaceri). EBITDA la nivelul filialelor ROCA Industry a fost de 71,0 mil. RON, comparativ cu 30,4 mil. RON în anul 2023. Eliminând noile achiziții, EBITDA companiilor direct productive existente în anul 2024 este de 56,3 mil. RON, cu 85% peste nivelul obținut în perioada comparativă.
Profitul net la nivel consolidat a fost de 6,0 mil. RON, față de pierderea de 21,1 mil. RON înregistrată în anul 2023. Îmbunătățirea indicatorilor financiari s-a realizat în contextul creșterii cheltuielilor cu deprecierea și amortizarea cu 33,1% (cheltuielile fiind generate în principal de noi investiții pentru extinderea capacității de producție și pentru eficientizarea operațională și achiziții de companii) și a pierderii financiare cu 40,3% față de anul 2023, generată de dobânzi la facilitățile de credit pentru finanțarea achizițiilor de companii și la facilități de credit suplimentare pentru finanțarea investițiilor și a activității curente a companiilor.
Performanța cumulată a companiilor direct productive (OMFP):
Cu toate că sectorul construcțiilor rezidențiale a traversat o perioadă dificilă, cu o scădere cu 22% în anul 2024 față de anul anterior, potrivit datelor INSSE, companiile din ROCA Industry au menținut un trend ascendent al activității, depășind provocările pieței:
- Cifra de afaceri cumulată a companiilor din holding a continuat să crească, cu 7,6% față de nivelul din anul 2023.
- EBITDA cumulată a filialelor holdingului s-a majorat cu 54,2%, confirmând eficiența măsurilor de optimizare și alinierea strategică a operațiunilor, precum și a abordării comerciale.
Sursa: BVB.ro