Găsește rapid informațiile financiare care contează

De la companii listate la sfaturi de investiții, totul e la un clic distanță.

Raiffeisen Bank Romania încheie anul 2024 cu un profit net de 1,67 miliarde de lei

alt

Raiffeisen Bank România a încheiat 2024 cu active de peste 82 miliarde RON, un avans de 17% față de anul anterior, și o performanță financiară solidă susținută de un profit net în valoare de 1,67 miliarde RON. Creșterea veniturilor și menținerea unui profil de risc favorabil rămân puncte forte ale activității Raiffeisen Bank, care continuă să investească în dezvoltarea și îmbunătățirea produselor și serviciilor din România. Cheltuielile operaționale ale băncii au crescut cu 9% față de anul anterior.

Soldul creditelor acordate clienților: +9% față de anul anterior

  • Creditele pentru persoanele fizice au crescut cu 6%, impulsionate de o cerere crescută pentru creditele de nevoi personale, care au avansat cu 9%.
  • Soldul creditelor acordate companiilor a avut o creștere de 10%, stimulată atât de cererea din acest segment, cât și de implicarea băncii în programele guvernamentale IMM Invest și Invest EU și continuarea parteneriatelor cu investitori instituționali (BEI, FEI, BERD).

În privința volumelor noi, în 2024 creditele de nevoi personale negarantate au crescut cu 38% față de anul precedent. De asemenea, a fost relansat creditul de refinanțare, care a înregistrat creșteri semnificative. Creditele ipotecare au evoluat prin intermediul unei oferte atractive pentru client și al unei campanii de comunicare susținute. Clientul primește aprobarea financiară pe loc sau în maximum 24 de ore, aprobare care este valabilă până la 90 zile, timp suficient pentru contractarea creditului.

În categoria creditelor „verzi”, Raiffeisen Bank a menținut o pondere de 39% din volumele creditelor pentru achiziționarea unei locuințe, oferind dobânzi atractive pentru credite de achiziție de imobile cu performanță energetică superioară.

Soldul depozitelor a continuat să se consolideze, atingând un avans cu 20% mai mare față de anul anterior, cu contribuții din toate segmentele de clienți.

  • Depozitele persoanelor fizice au crescut cu 14%.
  • Depozitele atrase de la clienții persoane juridice au avut un avans considerabil de 30%.

Capitalizare și lichiditate solide în 2024

Capitalizarea și lichiditatea solide permit băncii să continue să susțină, prin creditare, dezvoltarea economiei românești. Rata de adecvare a capitalului se situează la 21,80%, mult peste nivelul minim solicitat de BNR (17,81%). Expunerile neperformante s-au menținut la niveluri scăzute (1,55%), iar poziția de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (270%), mult peste cerințele minime regulatorii (100%). Totodată, rata fondurilor proprii și a pasivelor eligibile (MREL) s-a situat la aproximativ 35%, semnificativ peste cerințele regulatorii aplicabile la 31 decembrie 2024 (32,00%).

Soluții pentru un viitor financiar stabil

Digitalizarea și simplificarea fluxurilor au continuat și în 2024, atât în segmentul conturilor de economii, depozitelor la termen, asigurărilor de viață, fondurilor de investiții sau al pensiilor facultative.

În 2024, clienții au continuat să-și construiască planuri financiare, cu ajutorul aplicației interactive Raiffeisen Smart Finance, disponibilă prin intermediul tabletelor utilizate în fiecare agenție Raiffeisen Bank.

Numărul de planuri noi deschise de pensii, planuri de investiții și asigurări de viață a înregistrat o creștere de peste 10% în 2024 comparativ cu anul anterior.

În ultimii doi ani, Raiffeisen Asset Management (RAM) a raportat o dezvoltare rapidă a activelor în administrare, cu un avans de peste 450 de milioane de euro a acestora, alimentată atât de subscrierile investitorilor, cât și de performanța bună a fondurilor de investiții aflate în administrare.

De la jumătatea anului trecut, RAM a depășit pragul de 1 miliard de euro în active totale aflate în administrare prin intermediul a 13 fonduri de investiții și a fondului de pensii facultative Raiffeisen Acumulare, consolidându-și astfel poziția de top pe piața fondurilor de investiții din România.

De peste 5 ori mai mulți clienți înrolați digital

Numărul clienților înrolați 100% digital a evoluat semnificativ în 2024, cu 440% mai mulți față de anul precedent.

La finalul lunii decembrie 2024, numărul clienților persoane fizice cu un contract pentru serviciul de mobile banking, Smart Mobile, a depășit 1,8 milioane, 80% dintre aceștia accesând aplicația cel puțin o dată în luna decembrie.

Utilizatorii apreciază funcționalitățile oferite în Smart Mobile pentru nevoile zilnice de banking. Nota mare (4.8) din Google Play Store și App Store reflectă satisfacția lor și confirmă progresele pe agenda digitală.

Iată textul corectat cu diacritice:

În 2024, au fost lansate mai multe noi funcționalități în Smart Mobile, printre care:

  • Actualizarea datelor personale printr-un proces simplificat, prin simpla fotografiere a actului de identitate.
  • Vizualizarea sumei totale obținute din dobânzile plătite de bancă în anul precedent, precum și din anul în curs, pentru produsele de economisire (conturi de economii și depozite la termen), deținute la Raiffeisen Bank, ceea ce permite calculul facil al veniturilor pentru declarația unică.
  • Posibilitatea de închidere a conturilor de economii direct din aplicația Smart Mobile.
  • Posibilitatea clientului de a genera diferite confirmări pentru plățile efectuate cu cardul de debit sau inițiate din aplicație.
  • Sistemul de invitații „Member get member” (trimiterea unei invitații unui prieten pentru a deveni client Raiffeisen, direct din Smart Mobile).
  • Pentru clienții care sunt participanți la Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare, vizualizarea valorii actualizate a soldului activului net deținut.

Securitatea clienților continuă să fie o caracteristică esențială a serviciilor oferite de Raiffeisen Bank.

De la jumătatea anului 2024, a fost adăugată o etapă suplimentară, dar extrem de facilă, în fluxul de activare a aplicației SmartToken pentru un plus de protecție. Aceasta presupune fotografierea cărții de identitate și un mini selfie-video.

În 2024, clienții au continuat să utilizeze intens plățile digitale cu telefonul sau ceasul, volumul și numărul tranzacțiilor de acest tip crescând cu peste 47% și, respectiv, 41% față de anul anterior.

Focus pe dezvoltare regională și active ESG

Volumul finanțărilor în segmentul corporate mid-market a crescut cu 16% în 2024 față de anul precedent, ceea ce reflectă angajamentul continuu de a susține dezvoltarea economiei românești.

Un element central al strategiei Diviziei Corporații a fost lansarea, în premieră, în România, a programului MoonshotX, conceput pentru a sprijini companiile românești în expansiunea lor rapidă, oferindu-le acces la resurse, expertiză și finanțare necesare pentru a-și atinge obiectivele ambițioase de dezvoltare la nivel regional.

O altă parte importantă a strategiei Diviziei a fost infrastructura ESG, care în 2024 a continuat să crească activele eligibile ESG, ajungând la un nivel de acoperire sustenabilă de aproximativ 23% din portofoliu.

Finanțare și soluții eficiente pentru IMM-uri digitalizate

Volumul creditelor noi acordate IMM-urilor în 2024 a crescut cu 11% față de 2023, în contextul implicării active în programe guvernamentale precum IMM Plus, generând acordarea unui volum de credite de peste 155 milioane de euro. La acestea se adaugă creditele noi IMM în valoare de peste 140 milioane de euro acordate prin parteneriatul cu Fondul European de Investiții (EIF) sub cele două acorduri de garantare, Microfinanțare și Competitivitate.

Creditarea prin intermediul canalelor digitale continuă să susțină creșterea portofoliului de credite acordate acestui segment de clienți. Totodată, aplicația Smart Business pune la dispoziția clienților noi funcționalități, printre care:

  • Actualizarea la distanță a datelor clienților preselectați
  • Posibilitatea de a bloca și re-emite carduri
  • Vizualizarea pachetelor de cont curent
  • Afișarea numelui beneficiarului, pentru un plus de siguranță

La finalul anului 2024, Raiffeisen Bank a lansat o nouă platformă de înrolare simplă și rapidă, 100% digitală, a clienților IMM-uri, disponibilă, în prima fază, companiilor mici și mijlocii cu un singur acționar.

Comunitatea factory by Raiffeisen Bank a ajuns la peste 560 de start-up-uri, cu finanțări acordate în valoare de peste 30,5 milioane de euro.

În 2024, Raiffeisen Bank a lansat, în premieră, în România, Cardul Galben Care Face Bine

Cardul Galben Care Face Bine, o inițiativă care continuă implicarea băncii în susținerea cauzelor cu impact pozitiv în comunitate, a marcat debutul parteneriatului exclusiv dintre Raiffeisen Bank România și Visa, lider mondial în plăți digitale. Pentru fiecare tranzacție la POS sau online făcută de clienți cu noul card galben de debit în lei, indiferent de sumă, Raiffeisen Bank donează în contul Asociației Dăruiește Viață, suplimentar față de susținerea în valoare de 1 milion de euro.

Pe parcursul anului 2024, Raiffeisen Bank a emis clienților carduri noi cu un design superior, realizate din 99% plastic reciclat, un pas important în misiunea de a contribui la reducerea amprentei de carbon.

Raiffeisen Private Banking

În 2024, Raiffeisen Private Banking România a depășit 1 miliard de euro în produse de investiții, iar activele în administrare au ajuns la aproape 1,7 miliarde de euro (+12,5%). Totodată, a continuat investițiile sustenabile, prin includerea în oferta investițională a două noi fonduri de investiții internaționale axate pe sustenabilitate, complementar celor nouă fonduri ESG deja disponibile.

Premiat în repetate rânduri de către unele dintre cele mai prestigioase publicații internaționale, Raiffeisen Private Banking a primit și în 2024 reconfirmarea statutului Romania’s Best International Private Bank la evenimentul Euromoney Global Private Banking Awards.

Raiffeisen Leasing: +67% în volumele de finanțări noi

Raiffeisen Leasing a înregistrat o creștere de 67% a volumelor noi de business, în perioada ianuarie-decembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Pe zona principalelor categorii de active finanțate, compania a înregistrat creșteri pe toate segmentele: camioane destinate transportului intern și internațional, autoturisme, vehicule comerciale ușoare și echipamente. O pondere importantă a finanțărilor a mers către activele „verzi”, care contribuie și accelerează tranziția către o economie sustenabilă. Rata creditelor neperformante s-a menținut la un nivel redus, evidențiind stabilitatea portofoliului de finanțări acordate.

Raiffeisen Leasing a înregistrat la finalul anului 2024 o creștere a portofoliului de finanțări acordate clienților, cu 42% față de nivelul din 2023.

Sursa: BVB.ro

Informațiile de pe InvestWin.ro sunt exclusiv pentru scop informativ și nu reprezintă recomandări de investiții, sfaturi financiare sau consultanță profesională. Acestea au rolul de a încuraja o înțelegere independentă a pieței financiare.

Utilizatorii sunt responsabili să consulte specialiști autorizați și să ia decizii pe baza propriilor analize, obiective financiare și riscuri asumate. InvestWin.ro nu își asumă responsabilitatea pentru pierderile rezultate din utilizarea informațiilor prezentate.

Default Avatar

InvestWin Default Avatar author https://investwin.ro/

InvestWin.ro este o platformă dedicată celor interesați de investiții, fiind concepută pentru a oferi un mix unic de conținut informativ și resurse interactive.

Newsletter-ul InvestWin Rămâi aproape de informațiile importante din lumea investițiilor.