În această seară, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat oficial demisia sa din funcția de prim-ministru, în urma deciziei conducerii partidului de a ieși din coaliția de guvernare. Anunțul a fost făcut în fața sediului PSD, imediat după o ședință tensionată convocată în urma rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, în care candidatul susținut de coaliție, Crin Antonescu, nu a reușit să intre în turul al doilea.
„Această coaliție nu mai e legitimă atât timp cât nu și-a trimis candidatul în turul 2”, a declarat Ciolacu, subliniind că nu va exista o guvernare PSD-AUR cât timp conduce partidul.
Decizia oficială: retragere din coaliție, dar miniștrii rămân interimar
Conform lui Marcel Ciolacu, decizia de ieșire din coaliție implică automat și depunerea mandatului său de premier, lucru care se va produce în această seară, după întâlnirea cu presa. PSD nu va propune o nouă formulă de guvernare și nici nu va susține public vreunul dintre candidații rămași în cursa prezidențială.
„Le-am propus colegilor mei ieşirea din coaliţia de guvernare, care implicit duce la demisia mea din funcţia de prim-ministru (…) Am luat decizia să nu creăm o nouă coaliție”, a precizat liderul social-democrat.
„Am luat decizia de a nu susține public niciunul dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale din turul 2. Fiecare simpatizant al Partidului Social-Democrat va vota cum doreşte pe propria conştiinţă.”
Ciolacu a mai transmis că miniștrii PSD vor rămâne în funcție până la stabilirea unui nou executiv, în urma unor discuții cu partenerii din PNL și UDMR privind interimatele.
Context: obiective neîndeplinite și legitimitate pierdută
Liderul PSD a subliniat că obiectivele coaliției formate după alegerile din decembrie nu au fost atinse. Dacă desemnarea unui premier PSD a fost realizată, candidatura comună pentru președinție s-a dovedit un eșec, în condițiile în care Crin Antonescu nu a acces în turul doi.
„Unul dintre cele două obiective nu ne-a ieșit (…) Coaliția de guvernare nu are legitimitate, cel puțin în această componență”, a afirmat Ciolacu.
Șeful PSD a menționat și că o analiză a rezultatelor alegerilor va avea loc după turul al doilea, urmând să se discute și aspecte legate de viitorul conducerii partidului.
Reacții politice și ce urmează
În paralel, și conducerea PNL s-a reunit într-o ședință a Biroului Politic Național, în care mai mulți lideri ai partidului au exprimat dorința de a se detașa de PSD și de a părăsi guvernarea.
Rămâne de văzut în ce formulă va fi asigurată guvernarea interimară, în condițiile în care România se pregătește pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale și un potențial nou echilibru politic.