Găsește rapid informațiile financiare care contează

De la companii listate la sfaturi de investiții, totul e la un clic distanță.

Cum a început bursa anul: câștigători și pierzători ai primelor două luni ale anului

alt

Cele mai mare companii listate la Bursa de Valori București au avut, ca de obicei, o evoluție mixtă în primele două luni ale anului 2025. Pentru că diversificarea este cheia în investiții și indiferent de vremuri, unele companii generează randamente pozitive, în timp ce altele au avut mai mulți vânzători decât cumpărători și astfel încheie perioada cu scăderi semnificative. 

Per total, BET, indicele principal al Bursei de Valori București ce include 20 de companii a închis a doua lună a anului cu o creștere de 3,07%, în timp ce, în ultimele 12 luni a avut o creștere de 4,78% (YOY – Year Over Year)

Cine a avut cea mai bună performanță în Top 20 acțiuni?

În ceea ce privește evoluția de la începutul anului (YTD – Year To Date), Transelectrica (BVB: TEL) este lider, cu o creștere de 22,15%. Compania de transport al energiei electrice a beneficiat de un interes crescut din partea investitorilor, în contextul unui sector energetic defensiv și  știindu-se că sectorul utilităților este unul defensiv, la care s-au adăugat creșteri de tarife care au încântat probabil cumpărătorii. 

Pe locul doi se află Transgaz (BVB: TGN), cu o creștere de 21,54%, urmată de Aquila Part Prod Com (BVB: AQ), care a crescut cu 18,61%. Dacă de la Transgaz se așteaptă mereu la dividende mari, AQUILA a marcat a treia achiziție, de această dată extinzându-se în Ungaria, fapt apreciat de investiori. Fondul Proprietatea (BVB: FP) și Romgaz (BVB: SNG) completează top 5, cu creșteri de 16,44%, respectiv 14,79%, în perspectiva unor rezultate bune anunțate de FP în ianuarie și cel mai probabil sub auspiciile anunțului de dividendede. 

De asemenea, Banca Transilvania (BVB: TLV) a avut un start bun de an, cu un avans de 5,93%, cu rezultate de excepție anunțate pe final de februarie alături de o nouă acțiziție, a grupului OTP. OMV Petrom (BVB: SNP) a crescut cu 5,78%, în urma rezultatelor financiare solide și a actualizărilor privind proiectele strategice anunțate. 

Companiile cu cele mai mari scăderi 

Pe de altă parte, nu toate companiile listate la BET au avut parte de o evoluție pozitivă, cel mai adesea în așteptarea unor rezultate mai mici față de 2023. Teraplast (BVB: TRP) a înregistrat cea mai mare scădere YTD, cu un declin de 6,56%, urmată de One United Properties (BVB: ONE), cu -5,81%, și Antibiotice (BVB: ATB), care a pierdut 5,08%. ATB vine după o creștere spectaculoasă în 2024, probabil unii investitori au mai marcat din profit. 

Hidroelectrica (BVB: H2O), una dintre cele mai urmărite companii de la BVB, a înregistrat o scădere de -2,70%, iar BRD Groupe Société Générale (BVB: BRD) a pierdut 4,40%, ceea ce indică o ușoară pierdere de încredere în sectorul bancar. 

Top companii după tranzacționare 

În ceea ce privește volumul de tranzacționare, Banca Transilvania (BVB: TLV) domină clasamentul, cu o valoare totală tranzacționată de 236,4 milioane lei în februarie 2025. OMV Petrom (BVB: SNP) și Hidroelectrica (BVB: H2O) completează podiumul, cu tranzacții de 157,2 milioane lei, respectiv 71,2 milioane lei. 

Romgaz (BVB: SNG) și BRD (BVB: BRD) se află și ele în top 5, semnalând un interes puternic pentru sectorul energetic și bancar. 

Evoluția anuală: Perspective pe termen lung 

Dacă analizăm performanța acțiunilor în ultimul an (YOY – Year Over Year), Transelectrica (BVB: TEL) rămâne lider, cu o creștere impresionantă de 53,50%, urmată de MedLife (BVB: M), care a avansat cu 51,41%, și Transgaz (BVB: TGN), cu 49,84%. 

În schimb, Transport Trade Services (BVB: TTS) au înregistrat o scădere de -49,97% în ultimele 12 luni, în timp ce One United Properties (BVB: ONE) a pierdut -46,41% din valoare, indicând dificultăți în sectorul imobiliar. 

Sursa datelor: BVB.ro, interpretare VERTIK 

În concluzie, piața de capital din România a avut un început de anul favorabil pentru sectorul energetic și transportul de energie, dar și cel bancar, în timp ce industria imobiliară și farmaceutică au fost pe minus.  Piața românească a avut o creștere mai temperată față de piețele din regiune, cel mai probabil în contextul incertitudinilor privind alegerile, subiect la care investitorii rămân atenți, similar evoluțiilor macroeconomice, dar și altor factori externi care ar putea influența tendințele pieței în lunile următoare. Dezbaterea aprinsă între Trump și Zelenski a fost pe buzele tuturor stârnind noi semne de întrebare privind viitorul războiului și a înțelegilor globale.

Informațiile de pe InvestWin.ro sunt exclusiv pentru scop informativ și nu reprezintă recomandări de investiții, sfaturi financiare sau consultanță profesională. Acestea au rolul de a încuraja o înțelegere independentă a pieței financiare.

Utilizatorii sunt responsabili să consulte specialiști autorizați și să ia decizii pe baza propriilor analize, obiective financiare și riscuri asumate. InvestWin.ro nu își asumă responsabilitatea pentru pierderile rezultate din utilizarea informațiilor prezentate.

Default Avatar

InvestWin Default Avatar author https://investwin.ro/

InvestWin.ro este o platformă dedicată celor interesați de investiții, fiind concepută pentru a oferi un mix unic de conținut informativ și resurse interactive.

Newsletter-ul InvestWin Rămâi aproape de informațiile importante din lumea investițiilor.