Veniturile totale ale Chimcomplex (BVB:CRC) ajuns la 1.538,9 milioane lei (+12,61%), iar cheltuielile totale s-au ridicat la 1.524,7 milioane lei (+12,29%).
Rezultatul din exploatare a fost de 52,2 milioane lei, iar rezultatul net a fost de 3,5 milioane lei, reflectând impactul creșterii costurilor materiilor prime și al utilităților, în special în cea de-a doua jumătate a anului. Un impact major l-a avut și volatilitatea înregistrată pe piețele de desfacere, corelată cu modificările geo-politice la nivel european și la nivel mondial.
Chimcomplex se menține în primele 18% dintre jucătorii care au obținut profit la nivel internațional din industria chimică. Acest rezultat este un efect al „Planului de Măsuri de Precauție și Dezvoltare Accelerată”, lansat în anul 2024 ca răspuns la evoluțiile nefavorabile și imprevizibile ale mediului de afaceri generate de conflictele militare și crizele multiple la nivel global, care au culminat cu dificultatea contractării materiilor prime esențiale pentru Chimcomplex, dar și cu menținerea ridicată a prețurilor la gaze naturale, energie electrică, propilenă, precum și la prognozele economice care indică menținerea trendului negativ și în perioada următoare. Planul a vizat reduceri de costuri și accelerarea investițiilor, urmărind să asigure stabilitatea și sustenabilitatea în fața dificultăților prezente și viitoare. Programul de reduceri de costuri pentru 2024, în urma rezultatelor din 2023, a început de la indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație și cele ale directorilor, fără a afecta drepturile salariaților.
Principalele aspecte ale “Planului de Măsuri de Precauție și Dezvoltare Accelerată” pentru anul 2024 au inclus:
- Redimensionarea structurii de administrare a societății, prin reducerea numărului de administratori de la 7 la 5 și de comisii de la 5 la 3.
- Redimensionarea organigramei și structurii de management prin desființarea și/sau comasarea a 11 poziții de conducere, printre care se numără Director Financiar Adjunct, Director Tehnic Dezvoltare Adjunct, Director General Adjunct, Director Operațiuni Vâlcea, Director Comercial Adjunct, Director Producție Adjunct, 3 Directori de Divizie, 2 Directori de Departamente.
- Celelalte drepturi salariale nu au fost afectate de planul de precauție ce s-a implementat în acest an.
- Accelerarea investițiilor în 5 proiecte strategice începute în urmă cu 3 ani și care au ajuns la maturitate.
- Nu s-au acordat dividende pentru anul financiar 2023, iar profitul a rămas la dispoziția companiei pentru investiții și asigurarea lichidității.
- În același timp, GreenComplex a accelerat activitățile de producție în domeniul chimiei verzi și reciclării chimice, iar Chimcomplex a lansat un studiu de fezabilitate pentru primul combinat de bio-chimie din România, cu activități de producție la Iași și de cercetare la București și Buzău.
- Începând cu data de 1 iunie, dl Steven Hunt, cetățean britanic, a preluat funcția de CEO al companiei. Cu peste 40 de ani de experiență în domeniul executiv, domnul Hunt a ocupat diverse poziții de conducere în Europa, Asia și America, consolidându-și expertiza în management general, comercial și strategic.
Investiții strategice și sustenabilitate
În 2024, Chimcomplex a realizat investiții de 94,3 milioane lei în modernizarea și extinderea capacităților de producție pe platformele de la Râmnicu Vâlcea și Onești.
Principalele proiecte de investiții includ:
- Finalizarea instalației de cogenerare de 8 MW și realizarea unei instalații de 49,5 MW pentru optimizarea consumului energetic.
- Lansarea unei investiții într-o unitate de producție de poliepoxizi.
- Lansarea unui proiect de reciclare a spumelor poliuretanice, cu obiectivul de a contribui la economia circulară.
- Inițierea unei investiții într-un parc de panouri fotovoltaice (4,6 MW la Râmnicu Vâlcea și 14 MW la Onești) pentru creșterea independenței energetice.
- Utilizarea hidrogenului în instalațiile de cogenerare pentru reducerea emisiilor de CO₂.
Chimcomplex a finalizat, totodată, și achiziția Logiserv Tank Cleaning, o companie de referință în domeniul spălării autocisternelor, containerelor și IBC-urilor destinate transportului și depozitării de substanțe chimice lichide. Logiserv este prima spălătorie din România care oferă servicii de calitate la standarde europene, recunoscute de Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC).
În urma unei investiții de 800.000 de euro, Chimcomplex a preluat echipamentele, utilajele esențiale și autorizațiile necesare pentru a opera spălătoria la cele mai înalte standarde. Logiserv Tank Cleaning este prima spălătorie din România certificată SQAS Cleaning și care, la rândul său, certifică prestarea serviciilor prin emiterea certificatului de spălare tip ECD. De asemenea, compania deține o stație proprie de epurare pentru apele uzate rezultate din procesul de spălare, care respectă condițiile impuse de legislația de mediu în vigoare.
Sursa: BVB.ro