Găsește rapid informațiile financiare care contează

De la companii listate la sfaturi de investiții, totul e la un clic distanță.

ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET

alt

Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.

“Din partea mea, studiind subiectul în ultimii ani, am ajuns la concluzia că e bine să scoatem elefantul din cameră când discutăm de acest subiect. Evident, femeile și bărbații nu sunt egali și nici nu au cum să fie. Și atunci, pornind de la această realitate, vă propunem o discuție profesionistă, echilibrată despre egalitatea de șanse. Nu doar despre egalitatea de gen. Noi vedem această etapă ca una nouă în evoluția companiilor listate. Evident, ghidul pe care îl lansăm astăzi nu este doar un instrument de transpunere a Legii numărul 11/ 2025, dar noi îl vedem ca un instrument practic care poate transforma o cerință legală într-un avantaj competitiv real. Mai mulți ne-ați întrebat cum stăm acum și pe bună dreptate. Ne-am uitat rapid pe companiile din BET, iar pe medie vorbim de aproximativ 120 de persoane care sunt implicate fie în consiliile de administrație, fie în consiliile de supraveghere ale companiilor care formează componența BET, cele 20 de companii. Sexul subreprezentat este cel feminin, cu o proporție de aproximativ 29% din totalul membrilor. Este un număr bun, aș spune, dar este o medie. Adică sunt două companii care nu au nicio femeie în Consiliul de Administrație, sunt companii unde proporția femeilor poate deja depășește sau este la egalitate cu cea a bărbaților”, a spus Daniela Maior.

Asociația Română de Relații cu Investitorii (ARIR), în colaborare cu parteneri instituționali cheie, organizează marți evenimentul de lansare a Ghidului practic privind echilibrul de gen în managementul companiilor cotate – o inițiativă aliniată la implementarea Legii nr. 11/2025, care transpune Directiva UE 2381/2022 în legislația română.

Asociația, promotorul conceptului de Relație cu Investitorii în România, a lansat, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Ghidul practic pentru echilibrul de gen în conducerea companiilor listate, redactat de profesioniști ARIR, ANES, ai Asociației Administratorilor Independenți, Professional Women’s Network Romania și ACCA Romania, conform unui comunicat de presă.

Documentul este util companiilor listate la Bursa de Valori București, în contextul transpunerii în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2381 prin Legea nr. 11/2025.

Documentul oferă un cadru aplicabil și actualizat pentru atingerea obiectivelor minime prevăzute de lege: 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din totalul posturilor de administrator să fie ocupate de membri ai sexului subreprezentat.

“Acest ghid propune acțiuni dincolo de respectarea unei reglementări – susține modalități prin care putem construi consilii de administrație mai eficiente, mai diverse și mai adaptate realităților actuale. Îl vedem ca pe o oportunitate de a trece la o nouă etapă în evoluția companiilor listate sau interesate de listare”, a spus Daniela Maior.

Ghidul include: recomandări pentru actualizarea actelor constitutive, politicilor de etică și proceselor de selecție; exemple de bune practici, inclusiv modele din companii internaționale precum AXA; indicatori de monitorizare a progresului și sugestii pentru raportare transparentă către ASF și investitori; soluții pentru promovarea talentelor prin mentorat și formare.

“Echilibrul de gen în pozițiile de conducere nu este doar o chestiune de justiție socială, ci și un imperativ economic. Diversitatea aduce perspective diferite, stimulează inovația și contribuie la o guvernanță corporativă mai eficientă. Acest ghid practic oferă companiilor un instrument concret pentru a integra principiile egalității de șanse în cultura organizațională. Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați susține constant inițiative care promovează incluziunea, egalitatea de gen și accesul echitabil la poziții decizionale, colaborând activ cu parteneri instituționali și organizații”, a precizat, în comunicat, Luminița Popescu, secretar de stat, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Ghidul se adresează companiilor listate, dar și tuturor organizațiilor care doresc să îmbunătățească echilibrul de gen în structurile de conducere. Este un instrument voluntar, dar strategic, care poate transforma diversitatea într-un avantaj competitiv.

ARIR este promotorul conceptului de Relația cu Investitorii (Investor Relations – IR) în România și susține că prin respectarea unor standarde de transparență, guvernanță corporativă și proactivitate în comunicarea cu investitorii membrii noștri vor beneficia de plusvaloare, atrage mai ușor finanțare, avea reputație și încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor.

Sursa: Agerpres.ro

Evenimentul complet:

Informațiile de pe InvestWin.ro sunt exclusiv pentru scop informativ și nu reprezintă recomandări de investiții, sfaturi financiare sau consultanță profesională. Acestea au rolul de a încuraja o înțelegere independentă a pieței financiare.

Utilizatorii sunt responsabili să consulte specialiști autorizați și să ia decizii pe baza propriilor analize, obiective financiare și riscuri asumate. InvestWin.ro nu își asumă responsabilitatea pentru pierderile rezultate din utilizarea informațiilor prezentate.

Default Avatar

InvestWin Default Avatar author https://investwin.ro/

InvestWin.ro este o platformă dedicată celor interesați de investiții, fiind concepută pentru a oferi un mix unic de conținut informativ și resurse interactive.

Newsletter-ul InvestWin Rămâi aproape de informațiile importante din lumea investițiilor.